Mon-Fr: 09:00-18:00 EET

office@prospeed.bg


Дино - въпроси и отговори

Дино – въпроси и отговори

Дино – въпроси и отговори

В натоящата секция можете да получите отговори на най-често задаваните въпроси относно шаси -динамометъра, известен още като “дино”. Ако имате допълнителни въпроси, които не са отговорени тук, моля пишете на dyno@prospeed.bg. Ще получите персонален отговор по e-mail, а отделно списъкът с въпроси и отговори за диното ще бъде своевременно обновен.

шаси-динамометъра,

Функции и възможности на шаси-динамометъра

Шаси-динамометър, известен още като “дино”, е важно инструментално устройство. Използвано в автомобилната индустрия за измерване на мощността, въртящия момент и различни параметри на двигателите на превозни средства. Това е ключов инструмент за автомобилни инженери и тунинг специалисти, които търсят оптимална производителност и ефективност на двигателите.

Принцип на работа:

Шаси-динамометърът представлява ролкова структура, на която автомобилът се монтира и се задейства в сигурна среда без движение. Когато автомобилът е свързан с динамометъра, задвижващият мотор на устройството действа като съпротивление и забавя колелата на автомобила. Сензорите измерват въртящия момент и скоростта на задръжката на колелата, а последващите изчисления дават информация за производителността на двигателя.

Приложения:

Тестване на Производителността: Дино се използва за измерване на реалната мощност и въртящ момент на двигателя на автомобила. Което е от съществено значение за оптимизиране на работата на двигателя. Подобряване на ефективността на горивото и увеличаване на производителността.

Диагностика: Шаси-динамометърът помага в откриването на проблеми с двигателя и други компоненти на автомобила. Като например износване на съединителя или настройка на системата за впръскване на гориво.

Тунинг: Тунинг специалистите използват дино, за да изпитат различни тунинг конфигурации. Както и да определят оптималните настройки за повишаване на производителността на автомобила.

Емисии и Регулация: Дино може да се използва и за тестване на емисиите на автомобилите. И за съответствие с различните регулации и стандарти за екологичност.

В заключение, шаси-динамометърът е неотменим инструмент за автомобилната индустрия. Позволяващ точно измерване на производителността на двигателите и предоставящ важна информация за диагностика и тунинг. Той играе ключова роля в подобряването на ефективността на автомобилите и насърчаването на иновации в автомобилната технология.

Дино хидравличният шаси-динамометъра
 Пет важни неща, които да знаете
Тестови стендове за автомобилни двигателиДинометърът, известен още като динамометрична инсталация или дино, е специализиран стенд, който се използва за тестване на автомобилни двигатели. Този инструмент позволява на инженерите и механиците да измерят производителността и съпротивлението на двигателя на автомобила в контролирана среда.
Разделение на типовете динометри Съществуват два основни типа динометри – инерциални и активни (програмирани). Инерциалните динометри измерват момента на инерция на задвижващия двигател, като не имат управление върху двигателя. Активните динометри са оборудвани с електроника, което позволява да бъде задействана програмна контролер за имитиране на реални условия при шофиране.
Тестове на производителност и емисииДинометърът се използва за тестване на производителността на двигателя и предавателната система. С този инструмент могат да се измерят мощността, въртящия момент, скоростта, ускорението и други параметри на двигателя. Също така, той може да се използва и за измерване на емисиите на изпускателните газове от автомобила.
Калибровка и настройкаДинометърът изисква редовна калибровка и настройка, за да се гарантира точността на измерванията. Калибровката се извършва от производителя на стенда или специализирани техници.
Използван от автомобилната индустрияДинометрите са от основно значение за автомобилната индустрия. Те се използват за разработка, тестване и оценка на нови автомобилни двигатели и системи, както и за производство на серийни модели. Тестовете на динометри са важна част от процеса на разработка и обновяване на автомобилите, които се продават на пазара.
дино стенд
Функции и възможности на шаси-динамометъра, допълнителни приложения и важни аспекти:

Измерване на Вертикалното Приложение. Шаси-динамометрите могат да измерват и анализират вертикалното приложение на автомобилите, което включва ускорение и спиране. Това е от съществено значение за автомобилните инженери при оценката на безопасността и стабилността на автомобилите. Тестване на Трансмисията. Динамометрите също могат да изпитват и анализират работата на трансмисията, включително смяната на предавките и работата на съединителя. Това помага при оптимизацията на трансмисионните системи.

Симулация на Реални Условия. Чрез регулиране на натоварването и скоростта на динамометъра, може да се създадат симулации на реални условия на пътя. Като различни скорости и тежести. Това позволява инженерите и тунинг специалистите да изпитват автомобилите в различни ситуации.

Калибриране на Мерни Уреди. Шаси-динамометрите могат да се използват за калибриране и верификация на мерни уреди и сензори, които се използват в автомобилната индустрия. Интеграция със Софтуерни Системи: Съвременните динамометри често са интегрирани със софтуерни системи, които автоматизират процесите на тестване и анализ. Това улеснява съхранението и обработката на данните.

Обучение и Образование: Шаси-динамометрите се използват в образователни среди за обучение на студенти и специалисти в автомобилната индустрия. Те помагат на бъдещите инженери и механици да разберат принципите на автомобилната производителност и диагностика. Всички тези функции и възможности на шаси-динамометъра го правят незаменим инструмент за автомобилната индустрия, като съдейства за подобряване на производителността. Надеждността и ефективността на автомобилите, както и за спазване на регулациите за емисиите и стандартите за безопасност.

Динамометърът

Динамометърът

Динамометърът, познат още като “дино” стенд, е устройство, което се използва за измерване на мощността и въртящия момент на двигателя. То е прикрепено към двигателя и преобразува силата, необходима за задвижване на двигателя, в електрически сигнал, който се записва от компютър. Динамометърът се използва също така и при разработката на двигатели, проверката на тяхната производителност и за регулиране на двигателя. Той позволява да се подобри производителността и ефективността на двигателя, която е търсен ефект при автомобилните производители, тунинг компаниите и от някои собственици на автомобили.

Използването на динамометър е предимство в случаите, когато:

  • се измерва мощността и въртящият момент на двигателя при различни скорости.
  • идентифицират проблеми с двигателя, като загуба на мощност или недостатъчно голям въртящ момент.
  • се сравнява производителността на различни двигатели.

Има два основни типа динамометъри. Тези на колелата измерват силата, необходима за задвижване на колелата на автомобила. Те са най-често срещаният тип и се използват за измерване на мощността и въртящия момент на двигателя при различни скорости. Докато дино стендовете на маховика измерват силата. Необходима за неговото завъртане и за измерване на мощността и въртящия момент на двигателя при постоянна скорост.

За важността

Динамометрите са много важни инструменти, които обаче имат някои недостатъци. Един от тях е сложността на измерването и специфичността на настройките му. Които изискват да се търсят опитни специалисти с добра подготовка за правилното им използване. Освен това, тези инструменти могат да бъдат скъпи като инвестиция и поддръжка. Което ги прави трудно достъпни за малките автомобилни сервизи.

Често задавани въпроси

За какво служи хидравличният шаси-динамометър?

Има ли възможност да се измерва мощността на автомобили 4×4?

Има ли възможност да се измерват автомобили с автоматична скоростна кутия?

Колко струват измерванията?

Има ли разлика между шаси-динамометър, дино-стенд, дино-тестер и дино?

Каква е разликата между двигателен динамометър (Engine Dynamometer) и шаси-динамометър (Chassis Dynamometer)?

Каква е разликата между „Rolling Road” и хидравличен шаси-динамометър?

Може ли да се сравнят данните от измерването с диното със спецификациите публикувани от производителя на автомобила?

Защо в някои сайтове в Интернет публикуват данни за загуби от трансмисията в размер на 20-30 и повече %?

Колко прецизно е измерването направено с шаси-динамометъра?

Опасно ли е за колата измерването на дино?

В какъв вид клиентите получават резултатите от измерванията?

Могат ли клиентите да разчитат на конфиденциалност и да са сигурни, че резултатите от техните автомобили няма да станат публично достояние?

Последни новини

Ново зимно предложение

Възползвайте се от нашето зимно предложение! Спестете 18.80лв със зимния ни пакет, пътувайте безпроблемни километри през зимата!

Вижте повече
ваучер 50лв намаление
Ново предложение към нашите клиенти

С наближаващите празници отправяме предложение към нашите клиенти! Вече може да закупите подаръчен ваучер за стоките на Бардал и Спарко и да зарадвате приятел. Наличните ни ваучери са с различна стойност, могат да бъдат закупени през сайта или в обекта ни в гр. София.

Вижте повече
Тест с тежкотоварен автомобил MAN с Bardahl BDC
Тест с тежкотоварен автомобил MAN с Bardahl BDC

Тест с тежкотоварен автомобил MAN с Bardahl BDC Заедно с нашите парньори от TNS transport and logistic извършихме тест на подобрител за дизелово гориво Bardahl BDC с тежкотоварен автомобил MAN. Камионът беше натоварен с 20 тона товар и изминат пробег от 433 км. (Казичене – Стара Загора – Казичене) в два последователни дни при приблизително […]

Вижте повече