В момента разглеждате този сайт с Internet Explorer 6 (IE6).

За да се възползвате от пълната функционалност на този сайт моля обновете браузъра си до версия 7 или 8 Защо? Microsoft официално вече не поддържа старата версия 6 и препоръчва от гледна точка на сигурността на вашият компютър да използвате безплатно обновените версии на Internet explorer. Свалете оттук: Internet Explorer 8 worldwide page

0
  • bg-BG
  • en-GB

DYNAPACK

Дата: 30.04.2009 | Категория: Технически статии | 2 коментара

Първият в България стенд за измерване мощностните характеристики  на автомобила

«Prospeed Мotorsport» е българска фирма, чийто собственик е известният наш автомобилен съзтезател  Николай Златков.  Фирмата  започва дейността си през 1993г., и се занимава предимно с подготовката и експлоатацията на състезателни атомобили. В процеса на работа, естествено се пораждат много нови идеи и се търсят нови предизвикателства.
През 2001г., екипът на «Prospeed Мotorsport» за първи път в България започва да доставя и монтира нитро системи (NOS) за повишаване мощността и въртящия момент при двигатели на серийни автомобили. Дългогодишните контакти и сътрудничество със световни фирми работещи в областта на моторните спортове дава възможност на компанията да избере най-добрите производители на високотехнологични компоненти за тунинг на двигатели, окачване, спирачки, трансмисия и аксесоари и да ги предложи на Българския пазар.
В основата на пазарната стратегия на «Prospeed Мotorsport» е да въвежда на пазара уникални продукти и услуги като използва последните технологии в областта. Фирмата намира кураж и в началото на 2004г. рискува да инвестира в закупуването на най-високотехнологичния и прецизен шаси-динамометър достъпен на международния пазар. Оборудването от «Dynapack» се използва от отборите в NASCAR и от десетки тунинг фирми в Япония, САЩ и Великобритания за измерване изходящата мощност на автомобили и за подготовката им за състезания. В комбинация със съвременния и високоефективен софтуер за модифициране на управляващите програми на двигатели от «Dimsport»-Италия, шаси-динамометърът се превръща в незаменим инструмент за тунинг на серийни и подготовка на състезателни автомобили.

Динамометрите се делят на две основни категории – стендове за измерване мощността на двигателя и стендове за измерване мощността на колелата на автомобила (шаси-динамометри).
Динамометрите от първата категория се куплират директно към коляновия вал на двигателя и се използуват предимно от производителите на автомобили и от фирми произвеждащи детайли и агрегати за спортни автомобили. Данните получени от този тип динамометри са изключително точни, но имат отношение единствено към постиженията на двигателя, а не на автомобила като цяло. Именно тези резултати се публикуват от фирмите производители в техническите спецификации на серийните автомобили. Въпреки точността на измерванията обаче, тази категория динамометри не намира почти никакво приложение при тунинга на серийни или подготовката на спортни автомобили, най-вече заради неудобството и трудоемката работа по демонтажа на целия двигател и прикачването му към измервателния стенд. Друг недостатък е невъзможността да се отчетат ефектите от промени по трансмисията, изпускателната ситема, а така също и микроклимата под капака на автомобила – температура и посока на въздушните потоци при симулиране на близки до реалните пътни натоварвания. Трябва да се отбележи, че получените резултати показват мощност измерена на коляновия вал, а не мощността, която след загубите по трансмисията (съединител, скоростна кутия, кардани, диференциали и др.), достига до пътя. В зависимост от типа на трансмисията загубите са различни и варират при различните автомобили. Например автоматичната скоростна кутия има много по-големи загуби от ръчната, двойното предаване (AWD, 4WD, 4x4) от единичното (предно или задно) и т.н. Загубите могат да варират между 10% и 20%! Почти невъзможно е да се изведе точна формула, по която да се изчислят загубите между двигателя и колелата.
Динамометрите от втората категория измерват въртящия момент и мощността на колелата на автомобила посредством валци, които прилагат съпротивителна сила и така симулират реално пътно натоварване. Този тип оборудване прилича на стендовете за спирачки използвани в пунктовете за ГТП, но работи на обратен принцип – валците прилагат спирачно усилие върху гумите, това усилие се измерва и така се изчислява изходящата мощност. Стендовете работещи на този принцип имат съществени недостатъци – ниска точност поради загубите от сцеплението между гумите и валците (грешки до 10%), износването на гумите от триенето с грапавите валци, нуждата колите да бъдат връзвани с вериги за да не „излетят” от стенда, невъзможността оборудването да се мести.
    Динамометърът на «Dynapack» закупен от «Prospeed Мotorsport» е последно поколение и комбинира предимствата на двете описани по-горе категории динамометри, без да наследява техните недостатъци. Уникалното в случая е, че главините на колелата се прикачат директно към измервателния стенд, без да се налага демонтиране на целия двигател и без да има загуби и грешки от сцеплението между гуми и валци. Стендът измерва въртящия момент и оборотите на колелата на автомобила и при зададено крайно предавателно число на трансмисията, изчислява изходящата му мощност с точност до 1% при различни оборотни и товарни режими. Паралелно с това измерване, чрез използуване на допълнително оборудване и  софтуер  могат да се измерват прецизно следните параметри:  качество на горивната смес, температура и влажност на входящия въздух, атмосферно налягане, температура на маслото и водата на двигателя, температура на маслото в скоростната кутия, налягане във всмукателния колектор, температура и налягане на изходящите газове. Може да се следи наличието или отсъствието на детонации, да се изчислява ускорението в зависимост от теглото и крайното предавателно число на автомобила и други. Подробният анализ на получените резултати дава безценна информация, за влиянието на различни фактори върху цялостната производителност на автомобила. «Dynapack» може да симулира товарни режими близки до реалните пътни условия, което дава възможност не само да се коригират управляващите програми в компютъра на двигателя, но и да се диагностицират и остраняват дефекти проявяващи се само при високи обороти и предавки на автомобила.
Сравнението на получените резултати от измерванията на шаси-динамометъра, преди и след направени модификации по който и да е елемент на двигателя, изпускателната система или трансмисията, дава възможност да се оцени ефектът от всяка една промяна. Този факт превръща шаси-динамометъра на «Dynapack» в незаменим инструмент за професионален тунинг и диагностика без паралел на Българският пазар.
Друго полезно приложение на оборудването е използването му при оценката на автомобили „втора ръка”. Традиционните рутинни операции като измерване компресията на цилиндрите, проверка за течове на масло, преглед на състоянието на окачването и др. не могат да регистрират проблеми, ако те са породени от натрупването на множество дребни неизправности и лоши настройки. С помощта на «Dynapack» може да се тества поведението на двигателя и трансмисията при високи обороти и скорости, без автомобилът да напуска сервизното хале. При определени условия може да се добие приблизителна представа, доколко автомобилът все още отговаря на заводските спецификации за мощност и въртящ момент.
 

Коментари:

Gusti | 25.10.2012

Mighty useful. Make no mistake, I apprecatie it.

Данчо | 27.01.2010

ЯКО

Контакти:

Адрес: ул. "Проф. Харалампи Попйорданов", Гаражите на МГИ, зад автокъща "Софавто"; срещу "Музейко"

GPS координати:  север 42.659772°, изток 23.355815°;
Google Maps »;

Търговски офис Motul & Bardahl: +359 (2) 868 90 05;e-mail: office@prospeed.bg;

Петър Павлов - Търговски директор: +359 (88) 744 41 21;

Сервиз и авточасти: +359 (2) 868 52 59; 

Виолета Николчева - Мениджър: +359 (88) 880 14 98;

 

Магазин спортно оборудване SPARCO & ALPINESTARS:

Любомир Казаков - Мениджър тунинг части: +359 (88) 447 14 54

Запитвания относно Тунинг: +359 (2) 862 81 38, e-mail: tuning@prospeed.bg


Пълен списък на офиси и дистрибутори>>

Crafted by LOTE